Промяна
Политика

Министърът на отбраната каза как изпълняваме исканията на Украйна за оръжия

България работи успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на страната ни.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз в Стокхолм, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочи Стоянов. 

Министърът отбеляза, че, освен с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в мисията на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

На срещата в Стокхолм бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира. 

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, заяви Стоянов и отбеляза ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки.

„Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, обясни министърът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта снощи, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Швеция, необходимостта от допълнителна военна помощ за Украйна.

На форума министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.

Още Новини

Back to top button