Промяна
Икономика

Лоши новини за битовите потребители, ето с колко ще ги одруса поскъпване на газа

„Чирен не подсигурява значимо количество газ. Очакванията ми са около 140-150 лева за мегаватчас цена на газа за декември. Битовите потребители на природен газ може да усетят увеличение от 10-15%. При топлинната енергия ефектът ще се забави“, това заяви Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по Nowa News.

Според него колкото по-малка сума се преразпределя от страна на енергийния сектор, толкова по-ограничени ще са компенсациите. „Затова възроптахме срещу високите прагови нива от 180 лева на централите ни за изземване на ресурс оттам. 1/4 от произведената електроенергия изнасяме навън и затова може да се каже, че сме фактор. 2023 г. ще бъде рекордна в това отношение“, разкри той. И допълни, че това е добре заради постъпленията в бюджета, които позволяват да се изплащат компенсации.

„2023 г. е много важна за енергетиката, защото трябва да се направи актуализация на плановете „Климат – енергетика“, на енергийната стратегия“, посочи Радев. 

Икономистът Евгений Кънев от своя страна обясни, че в момента сме свидетели на ефектите от лятото – от една страна имаме голям срив на борсите на газ. „От друга страна цяла Европа си зареди хранилищата със скъп газ, който сега ще трябва да използва. „Булгаргаз“ прави микс и в него заедно с евтиния идва и скъпия газ, така че цената на международните пазари не може да е същата като у нас„, посочи той. 

Според него текущата цена на газа е като преди войната – 123 лева и 87 стотинки. „Не може да се каже колко ще плащаме за отопление, защото цената зависи от множество фактори“, отчете Кънев. 

Още Новини

Back to top button