Промяна
ОБЩЕСТВО

ИСТИНАТА: ГЕРБ всячески пречат да се разследват престъпленията на Бойко Борисов

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ГЕРБ всячески пречат да се разследват престъпленията на Бойко Борисов и неговата шайка, управлявала 12 години. Това е изводът, който направи правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова.

Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им и свързани с него лица. Очаквам обаче спецпрокуратурата да действа бързо и обективно.

Това коментира Йорданова по повод образуваната от спецпрокуратурата проверка по сигнал на ГЕРБ за извършени длъжностни престъпления при задържането на бившият премиер Бойко Борисов, ексминистъра на финансите Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

ГЕРБ поднови натиска по темата и на европейско ниво, като депутати от ЕНП призоваха в писмо председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да следи отблизо случващото се в България. „Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури по Наказателно-процесуалния кодекс“, написаха представители на групата в писмо до председателя на комисията.

„ГЕРБ са от семейството на ЕНП, така че в случая става въпрос за чисто партийна подкрепа. Но къде беше енергичната защита на върховенството на правото през 2020 г., когато правителството на ГЕРБ биеше протестиращи граждани“, коментира Йорданова.

Не очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС дължат кариерата си на Иван Гешев, каза още правосъдният министър по повод внесеното от нея искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Йорданова дори допусна мандатът на Гешев да се окаже по-дълъг от нейния.

Тя бе категорична, че голяма част от сигналите в прокуратурата се държат на трупчета, а без работеща прокуратура няма как да има справедливост. В тази посока управляващите ще разчитат на по-тясно взаимодействие с европейската прокуратура. „Вчера обсъдихме в коалиционен формат промените, които да позволят на европейската прокуратурат да работи по добре в България“, допълни Йорданова.

ПРОКУРАТУРАТА

Главният прокурор Иван Гешев поиска засилено сътрудничество с европейските институции, тъй като България се нуждаела от коректив заради опасността за въховенството на закона и човешките права. По негови думи отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка е имало отрицателен ефект за страната ни.

„Ние сме част от ЕС и като се запали едната стая няма как да не стигне до другите. В един момент ще представляваме проблем и за европейските ценности, които би трябвало да са общи за ЕС“, коментира Гешев в началото на отчета на дейността на държавното обвинение за периода 2019 – 2021 г.

По отношение на европейските ценности като върховенство на закона Гешев заяви, че доскоро и той е мислил, че това са просто клишета, но осъзнал, че тези ценности „крепят нашия европейски дом“. „Ако с истината не поддържаш тези ценности и някоя от тях рухне, има опасност целият ти дом да те затисне под отломките си. Ние смятаме за даденост демокрацията, стандарта на живот, но се оказва, че не е даденост“, коментира главният прокурор.

ЗАПЛАХА

Бизнесменът Георги Георгиев, който изпрати сигнал до МВР и прокуратурата, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил фирмата му „Жоси“ се оплака, че е обект на заплахи. Дни преди извънредното заседание на ВСС за отстраняването на главния прокурор офис на Георгиев е бил разбит от маскирани лица, съобщава гражданско сдружение БОЕЦ. Действията им са засечени от охранителните камери.

„Разбити са врати и шкафове, като можем само да предположим, че са търсили документи. Най-голям интерес е представлявала библиотеката. В служебните помещения има офис техника, телевизори и т.н., но към момента не е установена някаква липса. Брадвите са оставени демонстративно, едната в мазето, а другата пред вратата на офиса на Георгиев. МВР разследва случая“, пише БОЕЦ за случая.

Казусът с фирма „Жоси“ е разказан от в разследване на сайта bird.bg, според което през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие Георги Цолов Георгиев е поискал съдействие от Иван Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща дял от фирмата си. Скандалът „Жоси“ е едно от основанията, които правосъдният министър Надежда Йорданова включи в предложението си за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Материалът ИСТИНАТА: ГЕРБ всячески пречат да се разследват престъпленията на Бойко Борисов е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button