Промяна
ОБЩЕСТВО

Испания с нови данни за „Барселонагейт“: Къщата на любовницата на Бойко е схема за пране на пари

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Испанските власти са изпратили преди няколко дни на българската полиция нови материали по скандала „Барселонагейт“ с къщата на любовницата на Бойко Борисов и майка на дъщеря му Ема – „Мис Бикини“ Борислава Йовчева.

Според испанските власти се касае за пране на пари. „Планираме да предприемем някакви действия. Не може тези материали да не отидат до прокуратурата. Длъжни сме да им ги пратим, каквато и да е тази прокуратура“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването „Въпросите“ на TV1.

Главният прокурор Иван Гешев заяви миналата седмица при посещението си в Европейския парламент, че по разследването за къщата в Барселона все още се чака отговор от Испания.

Изобщо не е ясно какво чака българската прокуратура и какво е получило МВР, след като преди половин година испанските власти съобщиха, че още на 31 май 2021 г. цялото разследване е прехвърлено на българските разследващи органи. 

„Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, пишеше в писмото на испанската прокуратура.

Ексклузивно в Promiana.eu: Бившата на Бойко – „Мис Бикини” Борислава Йовчева, се сдоби с хотел в Боровец? (ВИЖТЕ КАК)

Държавното обвинение от своя страна вече 2 години не успява да стигне до завършък на разследването. То започна след публикация в края на февруари 2020 г. в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона.

Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Във връзка с „Барселонагейт“ приходната агенция съобщава, че към момента все още текат няколко ревизии. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава, за когото се установява дали има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г.

Вижте отвътре къщата в Барселона на Борислава Йовчева, която роди дъщеря на Борисов (УНИКАЛНИ СНИМКИ на супер ЛУКС)

От писмо до сдружение БОЕЦ, подписано от Румен Спецов, става ясно, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания, на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания.

Възложена е ревизия и на собственика на фирмата „Спортни имоти Приморско“ Йордан Христов, който сключи брак с мис „Бикини“. Проверката спрямо него касае единствено 2020 г. и все още не е приключила.

Аферите на Мис Бикини! Вижте как испанските служби ще докажат, че Бойко Борисов е бащата на детето на Борислава Йовчева

Приключила е обаче ревизията на дружеството му, която установила, че „Спортни имоти Приморско“ има допълнителни задължения, които не попадат в обхвата на Наказателния кодекс.

Сред ревизираните от НАП са и бизнесменът Александър Чаушев, който се афишира като собственик на къщата в Барселона, както и близкият до Борисов – Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя.

Материалът Испания с нови данни за „Барселонагейт“: Къщата на любовницата на Бойко е схема за пране на пари е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button