Промяна
Икономика

Икономист: Апокалиптичните прогнози не се сбъднаха, но има риск от…

Апокалиптичните прогнози за поскъпване не петрола и пшеницата не се сбъднаха, защото те са на цените от миналата есен, но има риск от рецесия.

Това коментира в студиото на “Здравей, България” икономистът от Института за пазарна икономистът Лъчезар Богданов.

“Петролът падна на цените от миналата есен. Има логика астично и цените на колонка да паднат чувствително”, прогнозира Богданов.

Според него обаче е нужно политиците у нас да “гледат напред”. “Винаги дискутираме  нещата, когато вече се случат, вместо да гледаме напред.

Инфлацията, газът, петролът бяха важният въпрос миналата Коледа. Сега това, което се случва в Европа и САЩ е все по-надвисващи облаци за предстояща рецесия – свиване на произовдоството”, обясни икономистът.

По думите му засега и в САЩ, и в Европа пазарът на труда е на рекордни нива. “Но виждаме, че индустриалното производство в Германия започва леко да се забавя с тенденция към спад. Виждаме, че потреблението на газ в Европа спада – т.е при тези високи цени част от потребителите намаляват потреблението”, посочи още той. 

Богданов е категориен – “Инфлация се бори като спрем или намалим производството и намалим потреблението, т.е реално да обеднеем, защотото тогава не се търсят толкова суровини”. 

Още Новини

Back to top button