Промяна
ОБЩЕСТВО

Гарантирано от ГЕРБ: АМ „Европа” е низ от абсурди, тунелът през Петрохан отива на концесия

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков постави като основен приоритет изграждането на тунел през прохода Петрохан, който да бъде даден на концесия. Пред Би Ти Ви той уточни, че ако държавата поеме изцяло разходите по този проект, то тогава няма да има пари за изграждането на други планирани пътни участъци.

Шишков обясни, че тунелът през Петрохан ще спести 70 км от сегашния път, който държавата изгражда. В момента се извършва разширение, а на места се строи и чисто нов път между Монтана и Ботевград.

„Подобно съоръжение е изключителна директна връзка. Тунелът обаче трябва да бъде даден на концесия. Ако в един момент държавата трябва да плати всички пътища, които си е поставила за цел да построи и не получи помощ, ще има тежък социален проблем“, добави министърът.

В началото на годината регионалният министър в кабинета „Петков“ Гроздан Караджов даде подробности за тунела, който е дълъг почти 7 километра и ще бъде с магистрални габарити. Предвиждаше се до 2026 г. да има издадено разрешение за строеж и евентуално да бъде построен през 2031 г. Тогава идеята е проектът да получи пари по инициативата „Три морета“.

Шишков каза още, че почти сигурно България ще загуби част от европейското финансиране за магистрала „Европа“. Той определи като „низ от абсурди“ цялото строителство на аутобана, с който Бойко Борисов си правеше пиар от хеликоптера…

По думите му последният етап между Сливница и София е този, който няма да бъде довършен в срок до края на 2023 г. По него все още има места за отчуждаване.

Министърът добави, че изграждането на вече пуснатия в експлоатация интерконектор с Гърция все още продължава. Това обаче не пречи на подаването на природен газ.

Материалът Гарантирано от ГЕРБ: АМ „Европа” е низ от абсурди, тунелът през Петрохан отива на концесия е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button