Промяна
Икономика

Финансисти казаха чака ли ни по-висока инфлация през 2023 г.

През последните два месеца у нас се наблюдава леко понижение на темпа на инфлацията, но през 2023-та тя няма да си отиде, коментират финансови анализатори.

„Това смея да твърдя се дължи на факта, че добрите атмосферни условия, топлото време доведе до понижаване в цените на енергоносители. Стигнахме до там, да се молим времето да бъде хубаво ”, обясни пред Нова тв Десислава Николова, финансов анализатор.

Инфлацията ще остане и то двуцифрена, каквато е в момента, коментират още експертите.

„Със сигурност ще имаме инфлация и през 2023г. Със сигурност ще бъде с двуцифрени размери. Някои от икономистите казват, че сме достигнали вече пика от 18, 6 %  и започва малко по- малко да се понижава. Аз не смея да твърдя, че ще се понижава, защото в много голяма степен това зависи от цените на енергоносителите и от това, ЕС казва политика има по отношение на стратегията към замяна на досегашните с нови източници ”, коментира още Десислава Николова.

За да се справят финансово, хората съкращават основни разходи и купуват стоки с по-ниско качество.

„Ако имат няколко кредита, могат да оптимизират разходите по тях като го обединят в един, в зависимост от това, дали имат възможност работейки, хем да спестяват и минимизират разходите, да заделят. Но тези, които заделят, не трябва да оставят спестеното в банка да спи, защото инфлацията ги изяжда”, посъветва Десислава Николова.

Още Новини

Back to top button