Промяна
Икономика

Ердоган с голяма новина за украинското зърно

Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море, което трябваше да изтече през днешния ден, е подновено. 

Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, но не уточни за какъв период е удължението, предаде Ройтерс.

„Сделката за зърнения коридор трябваше да изтече днес. В резултат на нашите преговори с двете страни (Русия и Укарйна), ние осигурихме удължаване на тази сделка“, посочи Ердоган в реч в западния град Чанаккале.

  

Той благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде телевизия ТРТ. Според информация на телевизия Хабертюрк споразумението е удължено със 120 дни.

Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища.

Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март. Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.

Още Новини

Back to top button