Промяна
Политика

Енергийният министър с важна информация за смесването на горива в АЕЦ „Козлодуй“

„Първите доставки на свежо ядрено гориво от компанията „Уестингхаус“ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по план ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

„Първото зареждане е частично.

Горивото е съобразено с изискванията за безопасност и е съвместимо с руското гориво. Това е напълно безопасно. Проучихме всички опции. В Чехия вече има успешен случай, както и в други държави. Сигурни сме, че техническото решение е най-доброто за пети блок“, добави той.

Договорената цена е идентична с тази на руското гориво, уточни Росен Христов.

„За първи път „Уестингхаус“ ще изработва касетите и доставката на горивото. Те ще инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Двете системи ще работят паралелно първоначално. За шести блок сме пред подписване на договор с „Франатом“. Това ни дава диверсификация – два напълно различни източници“, категоричен е министърът на енергетиката.

„Спираме да внасяме руско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от причините. Компанията „Твел“ обяви, че имат затруднения и проблеми. 2023 година няма да могат и да искат да доставят. Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме“, допълни Христов.

Какво ще се случи с отработеното ядрено гориво?

От тази година отработеното ядрено гориво е спряло да бъде извозвано, а руската фирма „Маяк“ е с отнет лиценз, а ще се преговаря с европейска компания.

„В момента временно съхранява това гориво. Имам капацитет за съхранение от 100 години“, добави той.

Още Новини

Back to top button