Промяна
Икономика

Експерт по лични финанси: Не дръжте над тази сума в банката!

Преживяхме по-високата инфлация, обедняхме не малко през последната година, сега ни очаква рецесия. Това означава да намалява БВП за две поредни тримесечия. В Германия, а преди това в САЩ и други страни, през последното тримесечие се наблюдава свиване на БВП, което е една „червена лампа“ какво може да се случи.

„Ако говорим за България – според мен, голямата вълна ще дойде първо в САЩ, Западна Европа и тук така ще се разплиска малко, но няма да е чак толкова тежко положението“, прогнозира в рубриката „Питай експерта“ на „Денят започва“ Стойне Василев, председател на УС на Асоциацията на личните финансови консултанти.

Той отбеляза, че никой не може да каже кога рецесията ще дойде в България, трябва да се следят внимателно тези сигнали, първо в Западна Европа и другите развити страни.

„Това, което се очаква е краят на тази година, началото на следващата, но наистина нямаме точни данни, не знаем какво ще се случи и каква ще е дълбочината на тази рецесия, която очакваме“, подчерта финансовият експерт.

„Не препоръчвам хората да си държат големи суми в банката. Ако все пак имат, например над 100 000 евро, може да се избере валута като швейцарския франк, за да се диверсифицира риска.“

„Хората трябва да имат един авариен фонд за своите спестявания, да инвестират в знания и умения, за да са силни на пазара на труда – да не остават без работа, ако това се случи.“

„Разходите трябва да се оптимизират. За мен най-добрият вариант е да направим една кошница от различни активи, в които да се разпределят парите. Златото традиционно се приема, че защитава от инфлация, без да създава голяма печалба. Не трябва да оставяме парите да „спят“.

„Заплатите в частния сектор трудни ще бъдат увеличени. Темпът на инфлацията ще изпревари увеличението на заплатите, което означава, че всички ще обеднеем като спестявания и доходи. Хората, които получават фиксирани доходи, ще бъдат най-потърпевши.“

Още Новини

Back to top button