Промяна
Политика

Демерджиев обяви защо Нидерландия ни попари за Шенген

Досега всички си мислеха, че съвсем естествено ще влезем в Шенген. Трите министерства събрахме сили. В последните месеци направихме така че това да стане възможно. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред bTV.

 

„Какво казва Австрия – няколко пъти казва, че няма претенции към България и Румъния, но имат претенции към ЕК, защото Шенген не функционира, защото има поставени вътрешни граници. Докато не бъдат решени тези проблеми, не бива да се разширява Шенген“, обясни той.  

„България и Гърция трябва да бъдат подпомогнати, защото защитават външни граници. Единственото ни разминаване в позицията с Австрия е, че според нас включването на България и Румъния в Шенген ще подпомогне опазването на външните граници“, допълни министърът.  

Според него сегашното съоръжение, което пази границата ни, не е ефективно.

„Оградата не ни помага особено много. Преодолява се изключително бързо и лесно. Ниска е, изградена е от слаб материал и може да бъде лесно подкопана, защото няма никаква основа под нея. Обезпечили сме зоната зад оградата с друга техника.

Има още 110 км, които трябва да бъдат обезпечени в най-трудната зона. В момента работим по проектирането и изграждането й, което ще се изпълнява съвсем скоро. Насищаме тези зони с жива сила, но това не ни позволява да изпълняваме добре работата си на други места, защото съсредоточаваме много хора там“, каза Демерджиев. 

Той обясни, че гръцката ограда е 6 метра висока, изключително здрава и всички страни смятат, че тя такъв тип съоръжение може да спре мигрантския натиск у нас. 

Демерджиев заяви, че не е наясно какви са мотивите, с които Нидерландия твърди, че България не трябва да влиза в Шенген.

„Нидерландската позиция не е много ясна, защото мотивите липсват. Те са различни през цялото време. Отново имам среща с моя нидерландски колега. Най-честата причина която се сочи е, че не правилно е пропаднал механизма за контрол, по който се прилагат върховното законодателство и борбата с корупцията. НС трябваше да приеме ключовите законопроекти, които многократно сме повтаряли“, обясни той.  

Още Новини

Back to top button