Промяна
ОБЩЕСТВО

ДАНС откри измами със „златните паспорти” от времето на ГЕРБ

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при раздаване на българско гражданство с т.нар. „златни паспорти” срещу инвестиции по времето на ГЕРБ.

Проверката продължава и в момента, увери министърът на правосъдието Надежда Йорданова по ТВ 1 в петък вечерта.

Случайност? ГЕРБ раздавали златни паспорти на „инвеститори” от офшорни зони, забранени в ЕС

Тя допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения.

На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас, отбеляза Йорданова.

Адвокат от ВСС зад схемата със „златните паспорти”! Боян Новански е човек на Пепи Еврото и Иван Гешев

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни.

Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза правосъдният министър.

НАСЛЕДСТВО: Далаверите с паспорти за €5 милиона на Каракачанов отлагат безвизовото пътуване до САЩ

Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет, допълни Йорданова.

Материалът ДАНС откри измами със „златните паспорти” от времето на ГЕРБ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button