Промяна
ОБЩЕСТВО

Дългия брули върховете на политиката както Бойко – Мата Хари

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Подозирахме, че Кирил не е Наполеон и прогнозирахме, че никой няма да чака новия ни премиер да се ориентира в реалната политика 100 дни, но факт е, че ни изненада – най-тежките критики срещу новото правителство идват изключително бързо и то от коалиционните партньори от „Има такъв народ“. Една славна партия през април, която падна под морското равнище през ноември.

Депутат от управляващото мнозинство обеща, че ще се опита да влезе в парламента без зелен сертификат за Ковид. Не е ясно дали охраната на Народното събрание ще се опита да спре професор Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, дали той ще се събори с гардовете, но може да се получи як медиен цирк, който ще бъде отразен подобаващо. За хората на Запад от Будапеща сигурно е трудно да разберат как така депутат от управляващите, още повече притежател на сертификат за преболедувал и разработчик на ваксина, се бори срещу решение на мнозинството и ваксината срещу Ковид. Но тук абсолютно никакви такива подробности не ни се струват важни – тук се получи така, защото „Има такъв народ“ и партньорите не намериха допирателни по въпросите за сертификатите, ваксините и въобще за цялата ковид криза.

Днес „Има такъв народ“ е по-близо до ваксинираните антиваксъри от „Възраждане“, отколкото до тъй наречените партньори от мнозинството. Мнозинството е проформа, антиваксърската коалиция си е съвсем реална, като имаме предвид, че „Дума“ на БСП нарича пандемията „Пландемия“, която е умишлено създадена с геноцидна цел, скоро може да говорим за съвсем различни коалиции.

Но да беше само сертификатната драма…

Малко по-рано Трифонов написа два поста във Фейсбук. С втория редактираше първия, в който даде някои ценни напътствия на правителството по македонския въпрос – тоест за българското вето на евробъдещето на Северна Македония. Трифонов написа, че след като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи да отидат в Америка. Другото беше България да влезе моментално в Шенген. Слави взе, че се редактира, като добави че македонците абсолютно задължително трябва да признаят българските си корени. Още по-накратко Слави даде чудесен старт на българо-македонската преговори, които ще започнат на 18 януари в Скопие.

Разминаването по 3 въпроса вече си е проблем по всички правила на разминаването

Накрая Слави не пропусна да повдигне и въпроса за партийната субсидия. Най-странно тя се разпределя в „Продължаваме промяната“ – там никому неизвестната партия „Движение социалдемократи“, макар да няма депутати, ще прибере 637 хиляди лв за месец и половина повече от ГЕРБ дори. Така решили в „Продължаваме промяната“ – 5% за тоя, 5% за оня и 90% за анонимните социалдемократи, които са толкова малки, че не могат да изхарчат толкова много пари и затова ще се дават на Кирил и Асен.

Слави не пропусна да напомни принципната си позиция, че неговата партия взима 1% субсидия и такава трябва да взимат всички партии, които са парламентарно представени. Различията между „Има такъв народ“ и останалите партии не свършват дотук. Например Слави бе принуден да нареди изтегляне на хората от бившата Държавна сигурност в Министерството на външните работи, които Министърът Теодора Генчовска неблагоразумно бе разхвърляла из ведомството. Трудно е да се разбере защо една партия, която безусловно се включи в управляващата коалиция, решава в рамките на един месец да нападне своето правителство поне по три ключови политики.

Проблемът, разбира се, не е в това, че партия като „Има такъв народ“ си има собствена позиция, а проблемът е в това, че коалиционните партньори проведоха една дълга съгласувана процедура, която роди детайлно коалиционно споразумение и „Има такъв народ“ не бе партията, която държеше да вкара в документа своите позиции.

Някои по-културни антрополози заподозряха ,че „Има такъв народ“ май се кани за трети път да провали парламентарното мнозинство. Това едва ли е така – Слави Трифонов наистина прави всичко възможно това мнозинство да съществува и колкото да не им се иска на някои, Слави ще продължи да подкрепя кабинета в решаващите моменти. През останалото време „Има такъв народ“ ще продължи да заема неортодоксални, понякога напълно странни, позиции.

Много хора в „Има такъв народ“ явно не са разбрали това. Но пък са напълно наясно, че оцеляването им минава през търсене на своя оригинално лице и те не го търсят в позициите, които заемат. И очевидно не са го намерили още. Хората на Слави имаха оригинално лице около референдума през 2016, после, докато чакаха да узреят за партийно строителство, го загубиха. Правиха грешки през пролетта и лятото на миналата година и сега се чудят как да не бъдат претопени от вълната на „Промяната„ Ако не се бяха включили в нея, изчезваха. Затова ще играят така – хем са вътре, хем с един крак навън.

Автор: Петьо Цеков

Източник: в. „СЕГА“

Материалът Дългия брули върховете на политиката както Бойко – Мата Хари е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button