Промяна
Политика

Биков каза ще подкрепят ли кабинет на ПП, посече рязко разлютилия се Атанасов

Ние бяхме и сме, в която голямата новина бе, че изобщо сме се срещнали. В нормална ситуация би трябвало изобщо да не бъде новина. Беше позитивен момент. Друг е въпросът това, което си казахме.

Имаме много сериозни разминавания по отношение на бюджета за следващата година и за следващите три години.

Това каза Тома Биков в ефира на БНТ, коментирайки скорошната среща между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. 

„В парламента има възможност да се постигат не само мнозинства, но конституционни мнозинства по важни, стратегически въпроси. Това е добра новина. Неразбирането започва там, където започва маркетинга. Силните качества на Василев като маркетинг и недостатъците му като финансист. Ние не сме склони да се занимаваме с маркетинг, ние сме склони да се занимаваме с финанси с бюджет сериозно, без авантюри. Няма да подкрепяме всяко нещо на някого, само защото се е сметнал за симпатичен“, продължи той. 

Биков каза, че е възможно ГЕРБ да подкрепят ПП, но с условия. 

„Ако се договорим за това да бъдем сериозни ще подкрепим втория мандат на ПП. Те са си хванали едни 16 точки, които не могат да изчерпят проблемите. Къде е културата в тези 16 точки? Следучилищни мероприятия за децата – това ли ни е културата? Знаете ли какъв погром е там.

Тези хора не са получили никакви пари тази година по настояване на Асен Василев. Ние не можем да се договорим за тези 16 точки, защото те не означават нищо. Ние искаме да видим програмата, правителство да внесе бюджет, кое мнозинство ще носи отговорност за това, кое правителство ще го изпълнява, кой ще бъде финансовият министър. Ние знаем ли кой ще е финансовият министър, за да си говорим кой е бил за пенсии и кой не“, обясни той.  

„Не съм усетил ПП да иска нашата подкрепа. Как да подкрепим някого, който не иска нашата подкрепа. А какво подкрепяме? Кой министър председател, каква програма, в каква насока. ПП и ДБ имат ли единодушие какъв да е бюджета. Публичните сигнали са, че те имат доста сериозни различия“, каза още депутатът от ГЕРБ. 

Биков предупреди, че страната я чакат кризи и ГЕРБ е готова на компромиси. 

„Ние сме готови да направим компромиси, но не сме толкова инфантилни да броим мандатите – не с нашия, ми с вашия, това е смешно. Въпросът е, дали може да измислим концепция за излизане от икономическата криза. Чакат ни много сериозни изпитания. От друга страна имаме едни спокойни, луксозни хора, които казват, че растежа може и да е 4%. Ама ние не сме за малко и компромис с нормалността не можем да правим. Благодарение на липсата на нормалност сме в ситуацията, в която се намираме в момента“, каза Биков. 

Той коментира и новината, че ГЕРБ няма да подкрепи Йорданка Фандъкова на следващите кметски избори. 

„Правим непрестанна промяна. Полагаме усилия да се променяме. Всяко нещо, което не се променя, значи то е умряло“, каза Биков за 

Той коментира и искането на ГЕРБ на оставката на Демерджиев и мотивите за това. 

„Не обвиняваме Демерджиев за това, че не е успял за два месеца да оправи всичко по границата. Бойко Рашков носи огромна отговорност за провала на МВР през последната година и половина. Върнахме се в 90-те години. Дрогираните шофьори по улицата, поведението на каналджиите. Винаги е имало каналджии, но те се държаха по друг начин. Те усещат слабостта и разграждането на МВР. Преди Демерджиев МВР имаше една основна задача  – да унищожи ГЕРБ. Върнаха се ало измамите. Демерджиев знае всичко това, но защо не го казва“, каза той. 

В студиото бе и ген. Атанас Атанасов. По думите му всички злини по границата се дължат на управлението на ГЕРБ, въпреки, че тогава миграционния натиск от тогавашното правителство бе сведен почти до нула. Атанасов също обвини ГЕРБ в кадруване в МВР и посочи с това Биков. 

Депутатът от ГЕРБ не закъсня с отговора. „Вие имате малко по-дълга памет. Все пак вие бяхте активен участник през 90-те години. За разлика от вас, слава богу, не сме били в коалиция с БСП“, каза той. 

Атанасов обаче намери нов повод да се заяде с госта от ГЕРБ. Коментирайки възможността за съставянето на правителство с втория мандат, той попита водещия Бойко Василев защо не е попитал Тома Биков защо ГЕРБ няма да могат да съставят правителство с първия мандат. „Най-голямата отговорност лежи върху тях.

Простичко е. ГЕРБ са в изолация. Ние сме отговорна политическа сила и се отнасяме сериозно към очакванията на българските граждани да се състави правителство. Освен кризите, има маса други въпроси. Има редица органи, които трябва да бъдат окомплектовани. Смятаме, че е възможно да се създаде правителство с втория мандат, на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ“, каза той.

„Искате да ни подкрепим. Искате подкрепа от тези, които преди малко нарекохте мафия. Това е тежка сделка“, отвърна му Биков. Това обаче не накара Атанасов да спре с хулите и се наложи Биков да го контрира с думите: „Нали знаете, че Борисов е спечелил 30 пъти повече гласове от вашата партия“.

Въпреки хулите, по-специално към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанасов пак поиска депутатите на първата политическа сила в момента да подкрепят правителство с мандата на ПП, защото така те щели да бъдат национално отговорни. 

Биков коментира и това искане на Атанасов. 

„Опитвам се да подхождам с разбиране към подобни състояния. Не знам какво да кажа. Те искат подкрепа, пък ни дават шах. Сложността на тази теза изиска по-скоро игра на „Не се сърди човече“ или на „Дама“. Ние нищо не искаме от вас, не знам защо вие искате постоянно някакви неща от нас. За разлика от вас, аз 7 години съм в политиката и никога не е имало публични намеци, че съм корумпира. За вас обаче има такива намеци, не казвам, че те са верни“, каза Биков.  

„Единствената причина България да се намира в политическа криза е ниското ниво на мислене в определена част на едни деградирали партии, не говоря за ДБ. Това тук не е разговор. Ние трябва да говорим за бюджет и какво да направим. Вие сте лидер на партия, която има 20 000 души. Нямате депутат в София. Не знам как се чувствате, от коя позиция казвате на ГЕРБ, че е деградирала, след като спечелихме изборите“, каза Биков. 

Атанасов също призна за различия с „Продължаваме промяната“, коментирайки възможността за общи действия на местните избори през идната година. 

Още Новини

Back to top button