Промяна
СВЯТ

AFP: България настоява за US армия и военна техника за да се пази от Русия

Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха днес за засилване на военното присъствие на САЩ в региона, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) са отправили своя апел броени месеци преди една от тях – Литва, да приеме срещата на върха на алианса през юли, съобщава БТА.

Трябва да направим всичко необходимо, „за да увеличим американското присъствие в нашия регион, на източния фланг (на НАТО), що се отнася до войници и военна техника“, заяви румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с колегите си от Б-9 в полския град Лодз (б.

ред.: на полски Лудж).

Той се аргументира, че „солидната отбрана“ ще послужи като „силен възпиращ фактор“ пред „дестабилизиращото поведение“ на Русия. „Това е единственият език, който Русия разбира“, подчерта Ауреску.

Румънският външен министър призова по-конкретно за „повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията (на страните от Б-9 и) повече средства за наблюдение и разузнаване“.

Държавите от източния фланг на НАТО също така обещаха допълнителна подкрепа за Украйна, за да отблъсне руските нашественици.

„Приоритет от сега нататък е да помогнем на Украйна да спечели тази война“, изтъкна Ауреску. Той даде да се разбере, че страните от Б-9 подкрепят присъединяването на бившата съветска република към НАТО.

Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Още Новини

Back to top button