Промяна
Здраве

Имате ли бавен метаболизъм, ето как да познаете

Със сигурност всеки човек има приятел или роднина, който по природа има ускорен метаболизъм. Може да яде каквото му се иска, да не спортува особено и винаги да е в страхотна форма. За съжаление повечето хора нямат тези предимства.

Метаболизмът играе важна роля в поддържането на живота на тялото.

Признаци на бавен метаболизъм

 

 

Проблеми с теглото

Хората, които наддават твърде бързо и без особена причина, както и тези, които бавно и мъчително губят натрупаните излишни мазнини, най-вероятно страдат от бавен метаболизъм.

 

 

Това състояние най-често се причинява от проблеми, свързани с производството на тироид-стимулиращ хормон, който регулира функционирането на щитовидната жлеза, а също така нормализира метаболитните процеси в организма.

Освен това приемът на твърде малко калории може да забави метаболизма ви. Това се дължи на факта, че тялото, осъзнавайки намаляването на храната, намалява скоростта на изгаряне на калории. Следователно отнема повече време, за да се отървете от излишните калории и да ги използвате като енергия.

Постоянно искам да ям нещо сладко

 

 

Друг признак, който може да показва бавен метаболизъм, е инсулиновата резистентност. Просто казано, тялото не реагира на действието на хормона инсулин, който от своя страна служи за обработка на глюкозата, която идва с консумираните въглехидрати.

Инсулиновата резистентност може да се прояви в глад за въглехидрати и захар. Тъй като тялото не може да абсорбира глюкозата, то се нуждае от бързо изгарящата енергия от този вид храна, за да функционира. Това обаче е порочен кръг, тъй като колкото повече се консумират, толкова по-вероятно е тялото да ги превърне в излишни мазнини.

Влошаване на кожата и косата

 

 

Бавният метаболизъм може да се разпознае и по редица външни признаци, като внезапен обилен косопад, суха и раздразнителна кожа, груби и чупливи нокти. Тези симптоми се появяват в резултат на нарушение на кръвообращението, недостиг на витамини и минерали, което може да е резултат от бавно усвояване на хранителните вещества – метаболитни нарушения.

Постоянно усещане за студ

Ако ви е студено навсякъде и през цялото време, това може да е още един признак за бавен метаболизъм, тъй като топлината на тялото се контролира от метаболитните процеси в тялото.

И ако не успеят, това веднага се отразява в телесната температура. В допълнение, този проблем може да се развие на фона на намаляване на производството на тироид-стимулиращ хормон и нарушена функция на щитовидната жлеза.

Липса на енергия и хронична умора

Ако се чувствате постоянно уморени, без енергия или не можете да се концентрирате, това също може да е признак на метаболитно нарушение. В същото време тялото изгаря енергията по-бавно и тя не е достатъчна за качественото изпълнение на всички ежедневни функции.

В резултат на това системите на човешкото тяло не работят достатъчно бързо и правилно, няма достатъчно жизненоважни продукти, необходими за продължаване на функционирането. Това води до постоянно чувство на умора.

Проблеми с психичното здраве

Липсата на производство на хормони на щитовидната жлеза в тялото, една от основните причини за бавен метаболизъм, също може да повлияе на психичното здраве и някои когнитивни способности. Например, намаляването на паметта е типичен признак на метаболитно разстройство.

Липсата на тестостерон може да повлияе на либидото. В допълнение, нарушаването на щитовидната жлеза може да причини депресия. Когато всички функции в тялото се забавят, настроението пада драстично и човек се чувства депресиран и тъжен./ и във Фейсбук

Още Новини

Back to top button