Промяна
СВЯТ

20 години затвор за отвличането на губернатора на Мичиган

Федерален съдия от Мичиган в сряда осъди мъж, осъден за заговор за отвличане на губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, на близо 20 години затвор. Това е най-тежката присъда по делото до момента, предават световните агенции.

Бари Крофт-младши е бил част от план за отвличане на губернатора от Демократическата партия от лятната ѝ къща през 2020 г. и е упражнявал детониране на експлозиви, казаха прокурорите.

Прокурорите поискаха от съдията да осъди Крофт на доживотен затвор.

Журито осъди Крофт и Адам Фокс през август по обвинения в заговор за отвличане и заговор за използване на оръжия за масово унищожение.

Припомняме, че във вторник съдия Робърт Джонкър осъди Фокс, смятан за водач на заговора с Крофт, на 16 години затвор. Въпреки искането на обвинението за много по-сурово наказание заради лицето, срещу което е било планирано покушение, съдията заяви, че 16 годинизатвор са достатъчни. 

Преди това, на 15 декември, съдия постанови на трима мъже най-дългите присъди затвор дотогава в заговора за отвличането на губернатора на Мичиган.

Джо Морисън, Пийт Музико и Пол Белар не са имали пряка роля в заговора, но са били членове на паравоенна група, която е обучавана с Адам Фокс. Музико е осъден на минимум 12 години затвор, следван от Морисън на 10 години и Белар на седем. Те ще имат право на условно освобождаване, след като излежат тези условия.

Триото беше осъдено през октомври за предоставяне на материална подкрепа за терористичен акт, който предвижда максимален срок от 20 години и две други престъпления.

Губернаторът Уитмър тогава говори в записано видео преди произнасянето на присъдите, в което заяви, че действията на тримата са заплаха за самата демокрация. Тя изрази увереност, че членовете на двете паравоенни групи са били готови не само да я отвлекат, но и да я убият.

През 2020 г. американските власти задържаха 14 души по обвинение в заговор за отвличането на Уитмър и други служители.

Според властите нападателите, които са членове на две екстремистки групи, са били крайно недоволни от санитарните мерки, въведени в Мичиган във връзка с разпространението на коронавируса.

Още Новини

Back to top button